STOPPA MATSVINNET!

Nu snackar vi om matsvinn – och om förebyggande

Stora mängder ätbar mat hamnar i soporna. Det kan kosta en genomsnittlig familj 6 000 kronor varje år. Men det kostar också på miljön. Därför uppmärksammar EU frågan under en hel vecka, framför allt genom att visa på hållbara lösningar. I Sverige lanseras nya planer för hur avfall ska tas om hand, och hur vi kan minska mängderna.

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn står för 8–10 procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen.

Resterkocken

Sysavs tävling för barn och ungdomar i grundskolan för att locka fram kreativa sätt att ta vara på matrester. Läs mer

Fakta

Europa minskar avfallet, European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela Europa för att sprida information om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Avfall Sverige är nationell samordnare i Sverige.

Matavfall och matsvinn

  •  2022 uppstod 59,2 miljoner ton matavfall i EU, i genomsnitt 132 kg per invånare till ett värde av 132 miljarder euro.
  • I Sverige uppkom 1,2 miljoner ton fast livsmedelsavfall 2022 vilket motsvarar 117 kg per person, därav 15 kg ätbar mat. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år.

Läs mer

Livsmedelsverkets information om matsvinn

Naturvårdsverkets information om matavfall och matsvinn

Avfall Sverige