Tips
- Låt matavfallet rinna av: Innan du lägger det i matavfallspåsen, låt det blöta matavfallet rinna av ordentligt i vasken. Detta hjälper till att undvika överflödig vätska i påsen.
- Använd påshållaren: Använd alltid den ventilerande påshållaren som du fick med kärlen, den är gjord för att luft ska cirkulera runt papperspåsen så att fukt kan dunsta bort. Placera påshållaren luftigt och inte i en hink, då försämras funktionen. Om påsen ställs i en tätslutande behållare förblir påsen fuktig
- Vik in botten på påsen så det blir ”dubbel botten”: När påsen är full och
ska försluta trillar matavfallet ner i den (förhoppningsvis) torra botten. - Torrskala frukt och grönsaker: Skala frukt och grönsaker direkt i matavfallspåsen för att undvika onödig fukt.
- Blanda med hushållspapper: Blanda i använt hushållspapper i matavfallet. Det absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.
- Använd dubbla påsar vid behov: Om matavfallet är extra blött, överväg att använda dubbla matavfallspåsar. Detta minskar risken för att påsen går sönder.
- Fyll inte påsen för mycket: Byt påse efter 2-3 dagar även om påsen inte är full.
- Förslut påsen ordentligt: Rulla ner kanten på matavfallspåsen ordentligt för att förhindra läckage.
- Undvik plastpåsar eller hinkar: Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse eller hink. Luftcirkulationen runt påsen är viktig för att den ska hålla sig torr.
- Botten på kärlet: Lägg en tidning eller äggkartong i botten på facket för matavfall.
- Läggs luftigt: Tryck inte ner påsarna i kärlet, lägg dem så luftigt det går.
- Vad kan du lägga i matavfallspåsen?:
- Skal från frukt, grönsaker och skaldjur
- Bröd, kakor och gryn
- Godis och snacks
- Mindre ben och rester från kött, fisk och fågel (inte tjockare än ett lillfinger)
- Ris, mjöl och pasta
- Äggskal
- Kaffesump, kaffefilter och te (teblad och tepåsar i papper kan läggas i påsen, men sortera bort metall eller plast från tepåsen)
Kom ihåg att soppor, såser och drycker är för blöta för att hamna i den bruna papperspåsen.